










KVITESEID SKULE
Program: Barne- og ungdomsskole
Sted: Kviteseid i Telemark
Størrelse: 3000 m2
Status: Innflytting Januar 2020
Kviteseid Skule ble opprinnelig oppført i 1975. Igjennom mer enn 15 år har kommunestyret i Kviteseid veid behovet for utbedringer på Kviteseid skule opp mot kostnadene for et helt nytt skolebygg. I 2017 ble vi involvert i et arbeid for å evaluere mulige tiltak som ville sette det eksisterende skolebygget for mellomtrinn og ungdomstrinn i forsvarlig teknisk stand, samtidig som man fikk løst noen planmessige utfordringer på lærerkontorene. På bakgrunn av dette arbeidet vedtok så kommunestyret i 2018 å sette i gang arbeidet med ombygging og rehabilitering av eksisterende bygningsmasse. Planlagt skolestart er nå i januar 2020.
Underveis i arbeidet identifiserte vi og bl.a. mangel på dagslys, utsyn/kontakt med omgivelsene og oversiktlighet i romløsningene, som problemområder å ta tak i. Dette var spesielt tydelig i 1.etg som opprinnelig ble bygget rundt prinsippet om «åpen skole», med store åpne arealer, noe man hadde gått vekk i fra allerede etter et års bruk, med påfølgende oppdeling av arealene. Flere rom hadde da mistet kontakt med omgivelsene og dagslys, noen klasserom fungerte etterhvert som permanent gjennomgang for tilgang til andre klasserom og skolebibliotek. Sammen med mangel på bevist fargebruk ble bygget og preget av dårlige forhold for orientering, identitet og stedsfornemmelse.
Under det veldige betongkassettaket, midt i den svært dype førsteetasjeplanen lå en liten luftegård/åpent atrium, som sammen med skolebiblioteket som lå inn til den ene siden sperret den effektivt for god kommunikasjon i bygget. Biblioteket var heller ikke tilgjengelig uten å passere gjennom flere klasserom og var i hovedsak stengt mesteparten av dagen.
Løsningen ble å foreslå glasstak over luftegården, rive biblioteket og garderobegangen utenfor denne, og etablere en glassfasade i enden av det som da blir den nye skolekantinen og fellesrommet. Dette åpnet opp kontakt med omgivelsene, for gode felles kommunikasjons- og siktakser, samt muligheten for samlede funksjons- og trinnområder med tydeligere identitet.
Bøkene blir flyttet på et lager bak i bygningen, og man etablerer to permanent åpne og tilgjengelige lesekroker med en mer aktiv sortering og utstilling av aktuell litteratur med selvbetjeningsløsninger for utlån og innlevering.
Løsningen med det sentrale fellesarealet åpner nå og for etablering av kantinekjøkken og et område der alle elevene kan samles til lunsj, der de tidligere spiste på plassen sin i klasserommet. Ut mot fellesområdet ligger også skolekjøkkenet, noe som gir anledning til at elevene og kan servere mat for alle på utvalgte dager.
Administrasjon og pauserom for lærere blir flyttet til 1.etg nærmere der elevene ferdes for å minske avstander og for et tryggere skolemiljø med lærere nærmere der det skjer. I 3.etg får lærerkontorene større plass, samtidig som det blir plass til etableringen av en dedikert avdeling for elever med spesielle behov.
I 2.etg har man i dialog med faglærere fått til bedre utnytting av arealene for kunst- og håndverk og sløyd med bl.a. egne lager og sy- og maskinrom.
Etter hvert som prosjektet skred frem, har nå hele skolen fått fullstendig teknisk oppgradering av alle tekniske anlegg, samt oppgradering av overflater i alle rom.